Warning: Attempt to read property "TIME" on null in /customers/5/d/4/maltoghumle.no/httpd.www/recipes/index.php on line 33 Humle og Malt - Oppskrift: Veholt Mørk

Før du starter å brygge sjekk om du har alle ingrediensene:

Malt
Vekt Navn EBC
Husk å knuse kornet om du ikke har bestilt dette ferdigknust.
3.6 kg Pilsner 4 EBC
600 g Munich Light 15 EBC
430 g Aroma 100 EBC
220 g Caramunich Type I 70 EBC
100 g Carafa Special Type II 1100 EBC
4.95 kg Totalt
Humle
Vekt Navn Alpha Koke
Humler og annet som skal i koken er normalt pakket i samme pose merket med antall minutter de skal kokes.
20g Magnum 13.3% 60 min
40g Hallertauer Hersbrucker 5.2% 15 min
60g Totalt
Gjær
ID Navn Utgjæringsgrad Flokkulering Temperatur
Dette er gjæralternativer, tørrgjær er standard i settene, den som er uthevet over.
WLP001 California Ale 77% Høy 20°C - 23°C
WLP036 Dusseldorf Alt Yeast 69% Medium 18°C - 21°C
US-05 Safale American 77% Medium 15°C - 24°C

Begynn med å varme vann. Vannmengden du trenger er ca. 0 l. Varm gjerne vannet noen grader mer enn første meske steg da det synker litt når du har i malten.

Meskesteg
Navn Temperatur Min
Følge gjerne enstegs meskeprogram som er uthevet over
Sukker Konvertering65 °C60 min
Utmesking76 °C10 min

Når meskingen er ferdig sirkuler vørteren i meskekaret til du har klar vørter (vorlauf), skyll deretter kornet med vann på 76 °C til du har ca. 28 l. (Det koker vanligvis bort ca. 10%) Når vørteren har nådd kok, følger du anvisningen til humle ikastene. Etter endt koking, kjøler du vørteren ned til angitt gjæringstemeratur å har på gjæren.

Gjæring
Gjæringstemperatur 14 dager ved ca. 16 °C
Flaske/Fat 14 dager ved ca. 20 °C
Modning 30 dager ved ca. 10 °C
Brygget den, OG: FG: ABV: Regn ut ca. ABV (OG − FG) ÷ 7,5 × 1000
  • Veholt Mørk
  • Ca. 25l, ca. 75% Effiktivitet
  • OG: 1.042–1.048
  • FG: 1.005–1.011
  • IBU: 41
  • EBC: 32
  • Ca ABV.: 4.8 %